Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Behandling vid smärta i ryggen:

Hur vanligt är ryggsmärta?

Ryggsmärta är väldigt vanligt. 8 av 10 personer drabbas någon gång under sin livstid. I vissa fall ger ryggsmärtan snabbt med sig och läker ut på egen hand, men det är dock ganska ovanligt. I de flesta fall kommer ryggsmärtan att bli värre om den ignoreras. Att ignorera ryggsmärta kan leda till långvarig funktionsnedsättning.

Varför uppstår ryggsmärta?

Ryggsmärta uppstår av många olika skäl, exempelvis:
Artrit, artros, fibromyalgi, bilolyckor, lyft av tunga föremål, dålig hållning, ISCHIAS, skolios och andra medfödda tillstånd, muskelsvaghet, stel ryggrad, obalans i muskulaturen mm.

Hur diagnostiseras ryggsmärta?

Jag börjar med att ställa en diagnos och anpassar en behandlingsplan baserat på orsaken till smärtan. Patientens skadehistoria är mycket viktig för att kunna ställa en korrekt diagnos. Jag kommer även att ställa en rad frågor om smärtans lokalisation, smärtintensitet, smärtfrekvens och smärtans varaktighet för att ytterligare hjälpa mig att anpassa behandlingsplanen.

Hur diagnostiseras ryggsmärta?

Första besöken inriktas på omedelbar smärtlindring. Denna fas inkluderar att ta itu med smärtan genom spinal manipulation och smärtstillande hemövningar. När patienten börjar känna sig bättre är korrigerande vård i fokus. Under denna fas kan behandlingarna minska i frekvens. Nu kan vi fokusera på att förbättra styrka, koordination, hållning mm. Denna vård tar upp orsaken till ryggsmärtan/rörelsedysfunktionen.

Med kiropraktisk vård kan patienter bli av med ryggsmärtan på ett naturligt sätt.

Vad är ISCHIAS?

ISCHIAS uppstår när det finns ett tryck på Ischiasnerven. Ischiasnerven är den längsta nerven i kroppen och sträcker sig från ryggraden ner till hälen. ISCHIAS involverar oftast bara ett ben, även om det i sällsynta fall kan förekomma i båda benen samtidigt.

Vilka är orsakerna till ISCHIAS?

Det finns ett antal potentiella orsaker till ISCHIAS. I alla fall av ISCHIAS har någon typ av tryck eller entrapment av ischiasnerven inträffat. Denna infällning kan bero på Komprimerad skiva Diskbråck Degenerativ skivsjukdom Övervikt Spinal stenos Piroformis syndrom.

Vilka är orsakerna till ISCHIAS?

Symtomen på ISCHIAS är individuella, men utstrålande smärta från rygg ner till knät och ofta smärta ner mot hälen är de främsta symptomen. I vissa fall kan smärtan kännas mer som en ihållande benkramp. Vissa patienter upplever värre smärta när de nyser, hostar eller gör plötsliga rörelser. Många patienter har också andra symtom, så som:

  • Svaghet i benet
  • Domningar i benet
  • Brännande känsla i benet
  • Stickningar i ben och fot
  • Svårigheter att böja i knäled
  • Svårigheter att böja tår och fotled
  • Svaghet i ben eller fotledsmuskulatur

Vilka är orsakerna till ISCHIAS?

Det primära målet vid behandling av ISCHIAS är att minska det mekaniska trycket på Ischiasnerven. Ofta är spända muskler i sätesmuskulaturen orsaken till ISCHIAS, så kallat Piriformis syndrom. Ibland är diskbråck eller spinal stenos orsaken. Övervikt kan också orsaka en för hög belastning på diskarna och då behöver man hjälpa patienten med kost- och motionsråd för att därigenom åstadkomma en livsstilsförändring som på längre sikt ska leda till en minskad belastning på ländryggens diskar och spinalnerver.

Boka tid nu för behandling av din ryggsmärta!
Hjärtligt välkommen till Kiropraktor Borås
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Integritetspolicy
Skip to content